3 Mayıs 2015 Pazar

Tepsi Oruğu



Hatay Yemeklerinden Tepsi Oruğu

hatay yemeği, tepsi oruğu, tepsi içli köftesi, yemekler

Tepsi Oruğu


Tepsi Oruğu
Malzemeler
Dışı için:
600-700 gram ince bulgur
500 gram taşta dövülmüş ya da 2 defa çekilmiş çiğ köftelik kıyma et
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet yumurtanın beyazı
1 çay kaşığı karabiber ve tuz
Tuz

İç Harcı için
500 g orta yağlı kıyma
2 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
Tuz
hatay yemekleri
Tepsi Oruğu yapılışı
Yapılışı
Kıyma, ince kıyılmış soğan, ve yağ aynı anda bir tencereye konur, etin rengi değişene kadar kavrulur.
Ateşten alınan iç harcına karabiber, ceviz içi ve kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
Bulgur su ile ıslatılır ve şişmesi için 10-15 dk. bekletilir
Islanıp yumuşayan bulgura, tuz, kimyon un ve salça ilave edilir, biraz yoğurduktan sonra yağsız et ve yumurtanın beyazı bulgur karışımına eklenir ve yoğurmaya devam edilir
Hazırlanan dışı iki eşit parçaya bölünür, iki yağlı kağıt arasına bir parçası alınır merdane ile fazla bastırmadan kullanılacak tepsi boyutunda açılır
Yağlanmış tepsiye üstteki yağlı kağıt çıkarılır, tepsiye çevrilir ve yerleştirilir
Hazırlanan iç harç üzerine eklenir
İkinci dış harç parçası da yine yağlı kağıtların arasında açılır, üst tarafı çıkarılıp tepsiye doğru çevrilir, kıyma karışımı görünmeyecek şekilde kapatılır.
Kare veya baklava dilimi şeklinde kesilir.
üzerine 1-1,5 su bardağı kadar zeytinyağı gezdirilir.
Önceden ısıtılmış 230°C deki fırında 15-20 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir (çok kurumamasına dikkat edilmeli)
Sıcak servis edilir
Afiyet olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder