Tepsi Oruğu |
Tepsi
Oruğu
Malzemeler
Malzemeler
Dışı
için:
600-700
gram ince bulgur
500 gram
taşta dövülmüş ya da 2 defa çekilmiş çiğ köftelik kıyma et
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet yumurtanın beyazı
1 çay kaşığı karabiber ve tuz
Tuz
İç Harcı için
500 g orta yağlı kıyma
2 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
Tuz
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet yumurtanın beyazı
1 çay kaşığı karabiber ve tuz
Tuz
İç Harcı için
500 g orta yağlı kıyma
2 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
Tuz
Tepsi Oruğu yapılışı |
Yapılışı
Kıyma, ince kıyılmış
soğan, ve yağ aynı anda bir tencereye konur, etin rengi değişene kadar
kavrulur.
Ateşten alınan iç
harcına karabiber, ceviz içi ve kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır ve
soğumaya bırakılır.
Bulgur su ile ıslatılır
ve şişmesi için 10-15 dk. bekletilir
Islanıp yumuşayan
bulgura, tuz, kimyon un ve salça ilave edilir, biraz yoğurduktan sonra yağsız
et ve yumurtanın beyazı bulgur karışımına eklenir ve yoğurmaya devam edilir
Hazırlanan dışı iki eşit
parçaya bölünür, iki yağlı kağıt arasına bir parçası alınır merdane ile fazla
bastırmadan kullanılacak tepsi boyutunda açılır
Yağlanmış tepsiye
üstteki yağlı kağıt çıkarılır, tepsiye çevrilir ve yerleştirilir
Hazırlanan iç harç
üzerine eklenir
İkinci dış harç parçası
da yine yağlı kağıtların arasında açılır, üst tarafı çıkarılıp tepsiye doğru
çevrilir, kıyma karışımı görünmeyecek şekilde kapatılır.
Kare veya baklava dilimi
şeklinde kesilir.
üzerine 1-1,5 su bardağı
kadar zeytinyağı gezdirilir.
Önceden ısıtılmış 230°C
deki fırında 15-20 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir (çok kurumamasına
dikkat edilmeli)
Sıcak servis edilir
Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder