Proteince zengin, sevdiğimiz bir yemek kuru fasulve ve kuru fasulyenin olmazsa olmazı pirinç pilavı, aslında başlı baına bir menü "kuru fasulye, pilav, kuru soğan" hatta ayrılmaz üçlü... bu üçlüye bazen turşu de girebiliyor.
Etli Kuru Fasulye |
Furu fasulyenin tadını piştikten 2-3 saat sonra, hatta ertesi gün yediğim zaman daha güzel alıyorum, tam kıvamında oluyor. Malzemelere domates dedim ama meysimiyse ekliyorum, mevsimi değilse eklemiyorum, domates tadını hafifletiyor. malzemeye yazmadım ama sindirim için çok az kimyon serpebilirsiniz. Acı seviyorsanız içine uzun ince kırmızı biberden 2-3 tane pişerken ilave edebilirsiniz. Bazen kuru fasulye tabağıma limon sıkıyorum, o zaman da tadı ayrı bir güzel oluyor. Biber salçası kullanmıyorum ama az pulbiber kaynarken içine atıyorum.küçük kuru fasulye cinslerini daha çok tercih ediyorum. Afiyet olsun
Kuru Fasulye-Pilav (Kuru-Pilav) |
Malzemeler
2 su bardağı kuru fasulye
250-300 gram kuşbaşı et (dana yada kuzu)
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet domates
Karabiber
Pul Biber
Tuz
Yapılışı
Etli Kuru Fasulye |
Kuru fasulye bir akşam önceden yada en az 4 saat önceden suda bekletilir, bekleyen kuru fasulyenin suyu süzülüp yıkanır, tekrar üzerini geçecek kadar su kunup pişirilir.
Kuşbaşı etin üzerine soğan doğranır et suyu salana kadar ara ara karıştırılır.
Suyunu çekince tereyağı ilave edilir, tereyağı eriyince salça ve rendelenmiş domates konur.
bir iki dakika sonra kuru fasulye ilave edilir.
Bu şekilde 3-5 dakika piştikten sonra üzerini geçecek kadar su ilave edilir,
Tuz, biraz karabiber ve biraz pulbiber ilave edilir,
Yaklaşık 10 dakika kadar piştikten sonra ocaktan alınır.
Servisten önce dinlendirilir
Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder