29 Şubat 2016 Pazartesi

Kısır (Sarma içi)

                Bayanların özel toplantılarında, ev gezmelerinde, hafta sonu  ikindi yemeklerinde ve diğer öğünlerde kısır sofralarda yer alır. Her bölgenin, herkesin ve her damağa göre bir kısır tarifi vardır. benim kısırım bol nar ekşili, saf zeytin yağlı ve bol fesleğenli... Nar ekşisi bazen bende 1 su bardağına kadar çıkıyor, bazen taze nane ve taze reyhan da ekliyorum, isteğe bağlı olarak bol tereyağında yumurta yapıp yanında servis edebilirsiniz. Kısırı yapmaya başlayınca çay suyunu koymayı unutmamak gerek, çünkü bulgurun oluşturduğu şişkinliğe en iyi çay geliyor.
Kısır (Sarma içi)
kısır, sarma içi, hatay yemekleri, bulgur yemekleri
Kısır (Sarma içi)
Malzemeler:
4 su bardağı mümkünse esmer ince bulgur, sarı ince bulgur da olur (düğürcük)
1 baş soğan
4 yemek kaşığı domates salçası
4 yemek kaşığı pul biber (Bir çay bardağı zeytin yağında 1-2 saat bekletilir)
4 yemek kaşığı kuru fesleğen (kuru reyhan)
1 demet maydanoz
1 bağ yeşil soğan
2 rendelenmiş veya küçük küçük doğranmış domates
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kimyon
2 su bardağı kadar sızma zeytinyağı( kısırın rengi parlayana kadar)
1/2 su bardağı nar ekşisi (nar ekşisi sosu değil, hakiki nar ekşisi)

Yapılışı
Kaynar su dökülerek bulgur 10 dakika kadar ıslatılır, bu arada 1-2 defa karıştırılır
Bulgur ıslanırken maydanoz ve yeşil soğan temizlenir, doğranır, baş soğan ince ince doğranır, domates rendelenir
Bulgur şiştikten sonra biraz karıştırılır, buharı gider, doğranmış baş soğan, fesleğen,tuz, karabiber, kimyonla karıştırılır, salça ve pul biber de eklenip biraz yoğrulur
Rendelenmiş domates eklenip, biraz daha karıştırılır
Nar ekşisi eklenir, karıştırılır
Maydanoz ve soğan eklenir, en sona kısırın rengi parlayana kadar sızma zeytinyağı konur, tuzuna biberine bakılır, tadında eksiklik hissedilen malzeme, baharat, tuz varsa eklenir
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder