Kıvrım Tatlısı
Bayram tatlılarımızdan olan kıvrım tatlısı hakiki tereyağı
ve tam kıvamında şerbetle harika oluyor, daha önce yaparken yufkayı açtıktan
sonra içine de tereyağı gezdiriyordum ama ağır oluyor, tereyağını kızgın halde
üzerine gezdirince hem tereyağının tadı geliyor hem de üzeri nar gibi
kızarıyor. Kıvrımlarını fazla yapmamak gerek, hafif büzülse yeterli, limonun
ayarını kaçırmamalı, şerbetinden limon tadı geliyor, birkaç damla da olsa
yeterli şerbete, afiyet olsun, bayram sevinci her günümüzde ve içimizde
olsun...
Malzemeler
Hamuru
için:
3 yumurta
1 çay
bardağı süt
1 çay
bardağı sıvı yağ
Yarım
kahve fincanı sirke(istediğiniz sirke olabilir,ben genelde üzüm sirkesi
kullanıyorum)
1 çay
kaşığı tuz
1 yemek
kaşığı yoğurt
Aldığı
kadar un
Açmak
için buğday nişastası
İçi için;
Yarım
kilo rondoda çekilmiş ceviz içi
Şerbeti için;
4 su
bardağı şeker
3 su
bardağı su
Yarım
limondan biraz az limon suyu
Üzeri
için
300-350
gram tuzsuz tereyağı
Hazırlanışı
Kıvrım Tatlısı |
Şerbeti
için su ve şeker kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra limon sıkılır ve
ılıması için bekletilir.
Hamuru yoğuracağımız
kaba yumurtalar kırılır ve un hariç diğer malzemeler yumurtalarla karıştırılır,
yavaş yavaş un konup yoğurmaya devam edilir.
Ele
yapışmayacak kıvamda olan hamur uzunlamasına rulo haline getirilir, yumurta
büyüklüğünde parçalar bıçakla kesilerek yuvarlanır ve yarım saat kadar hamur
dinlendirilir.
Açma
tahtasına nişasta serpilir, hamur incecik açılır, ceviz içi serpilir, oklavaya
ucundan başlayarak sarılır, oklavadan çıkarmadan biraz büzdürülür, oklava
çekilerek çıkarılır, kıvrım halindeyken yağlanmış fırın tepsisine dizilir.
Tepsi
dolana kadar bu işleme devam edilir.
Tereyağı
kısık ateşte köpüğü gidene kadar kaynatılır, bu sıcak haliyle kıvrımların
üzerine gezdirilir.
Önceden
ısıtılmış fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir.
kıvrım
tepsisi ılıdıktan sonra ve şerbet ılıkken dökülür, şerbetini çektikten sonra
servis edilir
Afiyet
olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder