10 Temmuz 2016 Pazar

Kıvrım Tatlısı

Kıvrım Tatlısı

         Bayram tatlılarımızdan olan kıvrım tatlısı hakiki tereyağı ve tam kıvamında şerbetle harika oluyor, daha önce yaparken yufkayı açtıktan sonra içine de tereyağı gezdiriyordum ama ağır oluyor, tereyağını kızgın halde üzerine gezdirince hem tereyağının tadı geliyor hem de üzeri nar gibi kızarıyor. Kıvrımlarını fazla yapmamak gerek, hafif büzülse yeterli, limonun ayarını kaçırmamalı, şerbetinden limon tadı geliyor, birkaç damla da olsa yeterli şerbete, afiyet olsun, bayram sevinci her günümüzde ve içimizde olsun...
Malzemeler

Hamuru için:
3 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
Yarım kahve fincanı sirke(istediğiniz sirke olabilir,ben genelde üzüm sirkesi kullanıyorum)
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı yoğurt
Aldığı kadar un
Açmak için buğday nişastası

İçi için;

Yarım kilo rondoda çekilmiş ceviz içi

Şerbeti için;

4 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Yarım limondan biraz az limon suyu

Üzeri için
300-350 gram tuzsuz tereyağı

Hazırlanışı
kıvırma tatlıısı, bayram tatlısı, şerbetli tatlı, cevizli tatlı, burma tatlı
Kıvrım Tatlısı

Şerbeti için su ve şeker kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra limon sıkılır ve ılıması için bekletilir.
Hamuru yoğuracağımız kaba yumurtalar kırılır ve un hariç diğer malzemeler yumurtalarla karıştırılır, yavaş yavaş un konup yoğurmaya devam edilir.
Ele yapışmayacak kıvamda olan hamur uzunlamasına rulo haline getirilir, yumurta büyüklüğünde parçalar bıçakla kesilerek yuvarlanır ve yarım saat kadar hamur dinlendirilir.
Açma tahtasına nişasta serpilir, hamur incecik açılır, ceviz içi serpilir, oklavaya ucundan başlayarak sarılır, oklavadan çıkarmadan biraz büzdürülür, oklava çekilerek çıkarılır, kıvrım halindeyken yağlanmış fırın tepsisine dizilir.
Tepsi dolana kadar bu işleme devam edilir.
Tereyağı kısık ateşte köpüğü gidene kadar kaynatılır, bu sıcak haliyle kıvrımların üzerine gezdirilir.
Önceden ısıtılmış fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir.
kıvrım tepsisi ılıdıktan sonra ve şerbet ılıkken dökülür, şerbetini çektikten sonra servis edilir
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder